aneta-nozarova-koucka

Hathajóga versus Hormonální jógová terapie

Na toto téma mám svůj příběh z prvního článku mého bloguJ

Po vysazení antikoncepce mi byl nalezen nezhoubný nádor na adenomu hypofýzy a prošla jsem si několika možnými terapiemi, ale jóga a její účinky zafungovala jako nejlepší nástroj. Více zde: (odkaz na blog)

 

Dle Dinah Rodrigues hathayóga velmi blahodárně působí na celkové zdraví: posiluje svaly páteře, zlapšuje držení těla, dýchání a zažívání, harmonizue nervovou soustavu a oběhový systém, atd. Jednoduše řečeno nám pomáhá udržovat zdraví a emoční rovnováhu a hlavním cílem hathayógy je uchování zdraví a prevence nemocí.

 

Hormonální jógová terapie slouží tedy jako terapie, to znamená, že se zaměřuje na odstraňování problémů a nedostatků, jako jsou například dechové problémy, bolesti zad, nebo nízká hladina hormonů. Vychází z yógové terapie
a z výzkumných vědeckých publikací. Na základě těchto zdrojů bylo cílem rozvinout vhodnou techniku yógové terapie, která by současně působila jak na naše fyzické, tak na naše energetické tělo.

Jedná se ve výsledku o dynamickou, ucelenou a do detailu propracovanou sestavu 21 yógových cviků (ásan), které jsou doplněné o intenzivní dechové techniky a techniky k přesouvání a usměrňování energie. Cvičení reaktivuje produkci a harmonizaci hormonů, v důsledku čehož zmírňuje nebo odstraňuje nepříjemné doprovodné symptomy menopauzy. Rovněž pomáhá ženám jakéhokoliv věku při dalších problémech způsobených hormonální nerovnováhou.

Sestava působí na ženské tělo komplexně – na úrovni fyzické, emoční, mentální a duchovní. Celkově podporuje plodnost, pomáhá posilovat imunitní systém a omlazuje tělo. V důsledku začínajícího poklesu ženských hormonů je preventivně doporučena ženám již od 35 let. Součástí sestavy je harmonizace energie a čaker, má psychosomatické účinky a pomáhá tedy odstraňovat fyzické problémy vzniklé na úrovni psychiky.

 

Osobně mohu doporučit místo Hormonální jógové terapie na předmenstruační obtíže i další spojené s PMS pravidelné preventivní cvičení yogy, nejlépe za mně Hathayogy nebo Vinjása stylu a dechových cvičení, které rovnoměrně vyrovnávají pravou a levou hemisféru, než konkrétní cviky zaměřené na jednotlivé orgány endokrinního systému.

 

Všeobecně zde jsem zastáncem toho, že každá osoba má jiné tělo, jiné potíže a na základě toho potřebuje i jiný druh cvičení, pozic a terapie jako takové. Při cvičení je potřeba, aby instruktor citlivě vnímal reakce cvičence a další postupy tomu podřizoval. Cílem není perfektní provedení, ale pozitivní působení na jedince.

 

Každá osobnost by tedy nejlépe měla umět naslouchat nejprve sama sobě, aby cítila, co je pro ni konkrétně  dobré a co ji může uzdravit.

 

Já sama jsem ale zase poslechla raději můj hlas těla, pocit, který říkal, že si mám vybrat svoje cviky nebo hodiny jógy, které vyhovují mně, potažmo tyto cviky by měly přímo vyhovovat VÁM.

Více v mém příběhu:)

 

Add A Comment