aneta-nozarova-koucka

Můj Jógový příběh, aneb od antikoncepce k vyléčení

Yoga pro mě znamená zdraví, pomoc, úlevu, kvalitní život a nyní je už neodmyslitelnou součástí mého každodenního prožitku, ale nebylo tomu tak vždy. Na yogové cestě jsem „zatím“ 10 let a čím více se ta cesta otevírá, tím více vidím, kam až může vést  a co všechno je možné se na ní ještě naučit.

Dalo by se říci, že jsem byla normální dítě, které občas absolvovalo angínu či chřipku, které žilo na vesnici a dojíždělo do města do školy. Čerstvého vzduchu 
a pohybu bych řekla, jsme měli na vesnici dost. Prodělala jsem sice operaci ploténky L4, která  mi při pádu na kolečkových bruslích vyhřezla, ale i potom jsem celé tělo rychle rozhýbala a dělala prakticky všechno, navzdory tomu, že mám od operatéra zakázáno rotovat s páteří, např. lyžovat. Tíhla jsme 
k dynamičtějším sportům jako je aerobic, běhání, jízda na kole, plavání, atd. Ještě okolo 24. roku života jsem si nemyslela, že někdy takto zpomalím a zklidním se…

Jako normální holka jsem začala brát antikoncepci asi kolem 16ti let, tato mi pomohla s akné a celkově urovnala cyklus, protože jsem do té doby menstruovala dost nepravidelně.  Srovnala mi změny nálad a mohla jsem se naplno koncentrovat na studijní léta.

Na konci vysoké školy jsem se rozhodla antikoncepci vysadit, ale netušila jsem, co mě všechno čeká. Naprosto se mi rozboural celý cyklus, akné se objevilo snad na všech částech těla a o změnách nálad nebudu raději hovořit. Jako by se mi původní tvorba a funkce všech uměle „srovnaných“ hormonů znovu vrátila  do puberty.

Dokončovala jsem vysokou školu, nejmilovanější člověk z rodiny mi umíral a já skončila s pocity úzkosti a třesoucím se srdcem na pohotovosti. Vždy jsem byla více senzitivní než mé okolí a to vše dohromady udělalo své. Lékař mě tam poprvé navrhl, začít se věnovat pomalejším sportům, těm, které zklidňují. Vím, že měl na mysli pilates a yogu.  A já jsem si pak postupně vybrala.

Po několika dalších vyšetření mi byl stanoven nález adenomu hypofýzy, tedy nezhoubný nádor na podvěsku mozkovém, centrálním endokrinním orgánu. Naštěstí velikost nebyla klasifikovaná k operaci a tak jsem změnila postupně  životní návyky. Odjela jsem na rok žít do Austrálie a začala jsem tam velmi intenzivně studovat učení yogy. Nejdříve to byla Hot yoga a pak jsem absolvovala několik různých lekcí a kurzů na Bali, což je pro mě mekka východních kultur. Moje láska a vlastně i potřeba k tomuto způsobu života jen rostla. Postupně se mi měnilo celé tělo a klesala i moje hmotnost. Věděla jsem více a více sama o sobě, jaký dech mi dělá dobře, jaké cvičení mě zahřívá, když potřebuji, začala jsem se více poslouchat. 

Po návratu  přišla přirozená myšlenka, pokračovat v nastoupené cestě a studovat i v ČR yogu v kurzu a nastoupila jsem do něj do OM YOGA studia. 

Mezi začátkem a koncem mého studia je odstup asi 8 let, během kterých jsem porodila dceru (navzdory diagnóze na hypofýze) a pracovala na věcech více komerčních, nicméně zabývajících se osobním rozvojem jednotlivce. Yogu jsem přitom praktikovala každý den, převážně doma při své vlastní praxi a zvládla díky ní překonat ještě další nesnáze moderního způsobu života, kde tok informací zdaleka překračuje naši potřebu. 

V současné době jsem na cestě ještě více ke svému nitru. Yogu beru jako terapii 
a lék nejen pro sebe, ale už i pro dceru a postupně pro celou rodinu, ve které začali skoro všichni, příkladem jeden od druhého,  cvičit yogu také.

Rychlé otěhotnění i navzdory mé diagnóze připisuji retreatu na Srí Lance, který proběhl asi měsíc před početím. Zmenšující se nádor na hypofýze (ověřeno screaningem) připisuji cvičení yogy, zvláště pak meditacím a obráceným pozicím, při kterých se cítím dobře a v těle se tak startují uzdravující procesy.

Už nyní jsem si jista, že tento „trend“ mě vydrží do konce života, nejen ze zdravotního hlediska, ale celkově z pohledu kvality života a zejména psychiky je praktikování yogy pro mě jeden z hlavních preventivních nástrojů. A jak víme, hormony ovládají mysl, a proto zdravé fungování endokrinního systému je jedna ze základních podmínek života. Byla bych velmi ráda, kdybych toto učení a jeho nástroje a techniky, které pomohly mě na mé cestě, mohla předat touto cestou i ostatním lidem.

Add A Comment